Control i qualitat de l'aire

controlqualitataire

La ventilació i la qualitat de l'aire interior ocupen punts rellevants en l'ordre del dia de les constructores i enginyeries. Tots dos conceptes són ara de vital importància i han deixat de tenir papers secundaris en els nous projectes, així com en instal·lacions ja existents.

La contaminació, però sobretot la pandèmia, han despertat la preocupació per l'aire que respirem i els seus efectes directes a la nostra salut. A més, hem de tenir en compte que els hàbits de la gran majoria de la població, que viu en grans ciutats, es tradueixen a passar molt de temps en espais tancats compartits amb més persones. Per aquest motiu, el control de la qualitat de l'aire interior és ara un factor essencial.

 

Qualitat de l'aire

Per a aconseguir ambients segurs és indispensable que existeixi una renovació de l'aire, és a dir, una impulsió d'aire exterior i una extracció de l'aire viciat. Per consegüent, és determinant disposar d'un sistema automatitzat que controli els equips de ventilació per a garantir una qualitat de l'aire segons les normatives vigents.

En parlar de l'aire interior, Salut Pública de la UE enumera vuit factors que determinen la qualitat de l'aire: la temperatura, la humitat, la ventilació, les partícules en suspensió, els microbis, els productes químics, el radó, així com els animals domèstics i les plagues. L'OMS ha conclòs que les partícules PM són un dels contaminants més perillosos per a la qualitat de l'aire.

 

infografiacontrolcalidadaire25pm

 

Les directrius de l'OMS sobre les PM 2,5:

● El límit màxim anual no ha de superar els 5 μg/m³ (anteriorment 10 μg/m³).

● El límit diari de PM 2,5 no ha de superar els 15 μg/m³ (anteriorment 25 μg/m³).

Aconseguir i mantenir aquests nivells tant en l'exterior com a l'interior és crucial. Encara que la qualitat de l'aire exterior sigui dolenta, podem controlar els factors nocius de la qualitat de l'aire a l'interior amb un mesurament freqüent i una filtració adequada.

 

Control i automatització

El control i l'automatització de la qualitat de l'aire és bàsic per a poder actuar degudament en la qualitat de l'aire en espais interiors. A més, permet fer un ús eficient de les instal·lacions. El RITE disposa 6 tipologies possibles de control de la qualitat de l'aire. L'opció més completa i sofisticada és l'IDA-C6, que consisteix en el control mitjançant sensors que mesuren paràmetres de qualitat de l'aire interior (CO₂ o VOC). Aquesta elecció s'empra per a locals d'ocupació variable, com a teatres, cinemes, sales d'actes, aules, recintes per a l'esport i similars.

 

SIRO22B

Amb la marca finlandesa Produal, hem introduït a Espanya un nou transmissor de qualitat de l'aire multiparàmetre anomenat SIRO.

Aquests nous equips incorporen el mesurament de temperatura i humitat + PM1/PM2.5/PM10 o la combinació amb CO₂ i VOC.

Funcionen amb la recomanada tecnologia d'infrarojos NDIR i el seu protocol de comunicació és Modbus.

Actualment, ja s'han instal·lat reeixidament en desenes de grans establiments del sector retail al nostre país.

 

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

 

A més, la instal·lació d'aquests equips és molt útil per a obtenir les certificacions tipus LEED®, BREEAM®, RESET®, WELL®, DGNB® o VERDE®. Aquests són alguns estàndards de certificació d'edificis ecològics més coneguts que també fan referència a la qualitat de l'aire. En particular, WELL, és el primer sistema que se centra exclusivament en la salut i el benestar dels ocupants dels edificis i que es refereix detalladament a la concentració de CO₂, CO, TVOC i partícules fines PM. RESET és també un estàndard interessant per a la certificació d'edificis comercials, i el seu paper i importància van augmentar durant la COVID-19. Aquest subratlla la importància de la qualitat de l'aire interior en controlar, mesurar i presentar contínuament les dades als usuaris de l'edifici, especialment sobre les concentracions de PM 2,5, TVOC, CO₂, i CO, així com l'estat de la temperatura i la humitat. En concret, exigeix que els sensors i transmissors cobreixin el 80% dels espais habitualment ocupats de l'edifici.

En la majoria dels casos, aquests certificats també posen l'accent en l'eficiència energètica dels edificis i la seva capacitat de reduir el consum energètic. Amb l'automatització de control, s'aconsegueix un gran estalvi energètic, activant la ventilació solament quan és necessari i de la manera més eficient. A més, la rendibilitat de la inversió queda més que assegurada amb el futur estalvi de costos en energia i manteniment.

 

El mesurament continu és la clau per a un aire saludable

Complint la normativa de les autoritats, basada en les directrius del Parlament Europeu i de l'OMS, i tenint en compte les recomanacions dels estàndards de certificació, podem garantir que l'aire que respirem és saludable. La forma més fiable de conèixer la qualitat del nostre aire interior és mesurar els principals factors que l'afecten.

Des de Morgui Clima ajudem a conèixer la qualitat de l'aire interior oferint una àmplia gamma de sensors i transmissors que mesuren amb precisió els paràmetres més crucials, CO₂, TVOC i PM 2,5. Mitjançant el mesurament, es poden prendre mesures decisives i immediates per a garantir la seguretat de l'aire interior ara i en el futur.

 

icona OBJECTIUS GLOBALS ODS 3 ODS 11 ODS 12 ODS 13

Aquesta web utilitza cookies per oferir una millor experiència i servei.

Al navegar o utilitzar els nostres serveis acceptes el seu ús. Pots canviar la configuració de cookies en qualsevol moment mitjançant el teu navegador predeterminat. Saber més

Accepto
© 2024 Morgui Clima S.L. All Rights Reserved.